JÍDLO V TUNISKU

Tuniské jídlo opravdu stojí za to a žádný gurmán by si je neměl nechat ujít! Máte-li rádi ostré, budete zde ve svém živlu. Tuniská kuchyně je totiž proslulá pálivými delikatesami. Stoly se tu pak prohýbají i pod spoustou sladkostí a ovoce.

Pálivé pasty všeho druhu

Asi nejznámější je harissa a Tunisané ji dávají do všeho možného i nemožného. Harissa je směsí chilli papriček, česneku, koriandru, papriky, soli, olivového oleje a římského kmínu. Má podobu červené pasty a je velmi pálivá! Také krásně exoticky voní a stejně takovou má posléze i chuť.

Tunisané se drží pravidla, čím ostřejší harissa, tím lepší. Doporučuji ochutnávat raději pomalu. Nemusíte se ale bát, že byste si na harisse díky její pálivosti nepochutnali! Existují i mnohem jemnější varianty této exotické směsi. No a právě ty se většinou servírují turistům.

Další speciality

Jistě se zde setkáte také s pečenými chlebovými plackami, které jsou velmi dobré právě s harissou. Placky jsou pro Tunisko opravdu hodně typické, takže není divu, že se s nimi setkáme všude. V restauracích, hotelech, i při výletech do vnitrozemí.

Ve výčtu specialit místní kuchyně nemůžu zapomenout na:

  • kuskus – je to krupice vařená v páře, na ní je pak dušená zelenina a maso (kuřecí nebo jehněčí). Celé je to dochuceno spoustou zeleniny, jako třeba mrkví, hráškem nebo dokonce tykví. Nesmí se opomenout ani koření (harissa). Čím více, tím lépe.
  • ryby – parmice, mořský jazyk, tuňák, kanic, mořský okoun a nebo sardinky.
  • koucha fil kolla – hodně kořeněné jehněčí maso posypané rozmarýnem, dušené ve vlastní šťávě v uzavřeném hliněném hrnci.
  • ojja – kousky ryby, masa nebo mozečku uvařené v omáčce z rajčat a pálivých paprik, ochucené především česnekem, mátou a koriandrem. Nechybí tu ani harrisa.
  • lablabi – kořeněná kuřecí polévka podávaná ve vydlabaném chlebě.

Tunisané jsou i na sladké!

Tunisané jsou mlsní a mají rádi sladké. Proto tu najdete i spoustu lákadel a kalorických bomb v podobě:

  • assidy – sladký krém s lískovými oříšky, mlékem a vejci, ozdobený pistáciemi a drcenými oříšky.
  • baklava – sladký medový moučník ze střídajících se vrstev těsta a loupaných mandlí.
  • ftair – tradiční ořechový koláč.
  • maqroudh – oblíbený moučník v podobě sladkých koláčků z medového těsta proloženého vrstvami datlí.

Když už jsme u toho sladkého a nasládlého, Tunisko je jedním z hlavních vývozců datlí. O datlích se zde říká, že jsou „chlebem pouště“.

Datle

tu chutnají úplně jinak než u nás ty balené, z dovozu. Jsou prostěčerstvé. Pokud tu budete, ochutnejte je…
Čím to všechno pořádně zapít?

Nejlepším nápadem je asi čistá voda, jako řešení po pálivém i po sladkém. Když si ji necháte naservírovat, vždycky se podívejte, zda láhev, ze které vám ji nalévají, má originální uzávěr.

Thé à la menthe

Velmi rozšířený je zde čaj. Když tu budete, určitě ochutnejte mathé čaj, který je krásně osvěžující. Mathé je zelený čaj, do kterého se dává velké množství cukru a několik čerstvých lístků máty. Několikrát za sebou se uvádí do varu, mezi čímž se slévá do sklenic a zase zpátky do konvice. Tento perfektní čaj vám pak naservírují v malé skleničce. Určitě byste jej měli vyzkoušet!

Jak se jí v hotelu?

Pokud tu jste na dovolené a chcete se stravovat jen v hotelu, nevadí. V naprosté většině tu jsou švédské stoly, ze kterých si vybere každý. Jsou zde místní speciality, tak i evropská kuchyně. Všemu pak kraluje spousta ovoce a cukrářských výrobků.